ГРЕЧКА ПОСІВНА (лат. — Fagopyrum sagittatum, рос. — гречиха посевная) відносять до родини гречані (Polygonaceae). Однорічна трав’яниста рослина. Стебло пряме, гіллясте, завв. 10–60 см, ребристе, найчастіше має червонуватий або фіолетовий колір. Листя завд. 1,7–6,5 см, трикутно-серцеподібні, на верхівці загострене, при основі з округлими чи загостреними нижніми лопатями, голе, жовто-зелене, нижнє — довго-черешкове, верхнє — майже сидяче. Квітки в китицях на довгих пазушних квітконосах, на верхівці стебла утворюють щитоподібне суцвіття з сильним ароматом. Оцвітина рожева чи біла, п’ятироздільна, долі її довжиною 3–4,5 мм, яйцеподібні. Тичинок 8, з них 5 утворюють зовнішнє коло, а 3 — внутрішнє коло. Плід — горішок, гостротрьохгранний, односім’яний, завд. 5–7 мм, яйцеподібний, коричневий. Цвіте в червні — липні, плоди дозрівають у серпні–вересні.
У дикому вигляді Г.п. не зростає. Культивується як круп’яна культура майже по всьому світі.
Гречана крупа містить білок (13–15%), крохмаль (70–71%), сахарозу (2,0–2,5%), жир (2,05–3,0%), клітковину (1,1–1,3%), зольні елементи (2,0–2,5%). Водорозчинні білки становлять 58% загальної їх кількості, а солерозчинні — 28%. В ядриці містяться аргінін (12,7%), лізин (7,9%), цистин (1,0%), гістидин (0,59%). Гречана крупа містить значну кількість мінеральних солей Феруму, Кальцію, Фосфору, наявні також сполуки Купруму, Цинку, Бору, Йоду, Нікелю, Кобальту. Виявлені органічні кислоти: лимонна, малеїнова, щавлева. Серед вітамінів є вітамін Е, каротин, вітамін В6, рибофлавін, тіамін, нікотинова кислота, фолієва кислота.
У плодах Г.п. міститься жирна олія. З насіння Г.п. виділено кверцетин, гіперозид, кверцитрин. У надземній частині виявлені антоціани, лейкоантоціани, ціанідин-глюкозид, катехіни, кверцетин-глюкогалактозид, рутин (до 4%), кавова, хлорогенова, галова, протокатехова кислоти. У листі — кверцетин, гіперозид, кверцитрин, рутин, орієнтин, гомоорієнтин, вітексин, сапонаретин, кемпферол-3-рутинозид. У плодових оболонках міститься білок (4,7–5,5%), крохмаль (30,0%), цукор (0,3%).
Для медичних цілей із трави отримують рутин (вітамін Р). У нар. медицині — відвар квіток та листя, що мають відхаркувальну та потогінну дію, при підвищеному артеріальному тиску, склерозі кровоносних судин. Свіже листя Г.п. можна прикладати до гнійних ран та наривів. Траву Г.п. рекомендують при аритмії, неврозі, пороках серця, артриті, поліартриті, гепатиті, ожирінні, ангіні, ларингіті та лейкозі.
Гречану крупу широко застосовують як харчовий продукт. Г.п. належить до хороших медоносних рослин.
Журавель И.А. Фенольные соединения околоплодника гречихи посевной и синтез их аналогов. Дис…. канд. мед. наук. — Х., 1991; Мягчилов А.В., Соколова Л.И., Дмитренко П.С. Выделение ситостеролина и витексина из шелухи гречихи посевной Fagopyrum sagittatum Gilib. (Polygonaceae) // Химия растительного сырья. — 2012. — № 3; Bowen I.H., Cubbin I.J. Fagopyrum esculentum Moench. (Buckwheat): In Vitro Culture and the Production of Rutin // Biotechnology in Agriculture and Forestry. — 1993. — Vol. 24.